Microsoft | Operační systémy | Windows Vista

A je to tady, zamáčkněte slzu. Dnes končí Windows Vista

  • Dnes se uzavírá jedna kapitola Windows
  • Končí podpora kontroverzních Windows Vista
  • Jedni je milovali, druzí nesnášeli

Dnes se uzavírá desetiletá kapitola Windows Vista. 11.dubna 2017 končí rozšířená podpora operačního systému, který se na trh dostal 30. ledna 2007. Ukončení rozšířené podpory znamená definitivní stop bezpečnostním aktualizacím a faktický konec. Mnozí budou systém samozřejmě používat i nadále, pokud se však bude jednat o počítače připojené k internetu, bude to krajně nebezpečné.

Kdybychom se vás před lety zeptali na nejméně oblíbený a nejkontroverznější operační systém Microsoftu poslední dekády, odpovědí by bylo sborové: Windows Vista!

Kontroverzní Visty

Ten systém to neměl vůbec jednoduché. Za prvé vkročil na scénu s velkým zpožděním, na next-gen OS od Microsoftu s kódovým označením Longhorn jsme totiž čekali v podstatě od chvíle, kdy se na scéně objevily Windows XP.

No a za druhé, je to vlastně trošku paradoxní, ale ten systém dorazil zároveň i příliš brzo.

615744311
Ukončení podpory jednotlivých verzí Windows

Ten paradox spočívá v tom, že Windows Vista přinesly zcela přepracované uživatelské rozhraní, které bylo akcelerované na grafické kartě. Dnes už je to norma jak na Windows, tak Mac OS a některých linuxových desktopech, v lednu 2007 tomu ale bylo jinak a mnozí uživatelé se potýkali s problémy u ovladačů svých grafických karet.

Komplikace s ovladači na starších počítačích byly ostatně mnohem rozsáhlejší, Windows Vista totiž předpokládaly, že je nainstalujete na nové železo. A tak se Visty musely potýkat s dilematem nejednoho domácího majitele počítače: Proč bych měl instalovat nová Windows s akcelerovaným prostředím Aero, když na mé pár let staré mašině běží XPčka jako blesk?

Otloukánek neprávem

Tyto zkušenosti způsobily, že se komunitou i mezi běžnými amatéry začala šířit poněkud neoprávněná šuškanda, že jsou Windows Vista naprosto nepovedený operační systém.

Domnívám se, že toto odsouzení bylo krajně nespravedlivé, zvláště ve srovnání s Windows XP, což byl už tehdy desktopový systém v raně-důchodovém věku, se totiž jednalo o moderní OS další generace. Ostatně Windows 7, které se naopak dočkaly nálepky „nejlépe prodávaný desktopový operační systém,“ nebyly ničím jiným než vylepšenými Windows Vista.

Na negativní obraz Vist se nakonec zapomnělo snad až s příchodem Windows 8.0, které se potýkaly s podobným problémem. Přišly s něčím novým a krajně nedopracovaným, takže je masa odmítla, přestože se jednalo o OS s moderním jádrem a hromadou vylepšení. Microsoft to však tehdy zabil prostředím Metro, které se dalo rozumně ovládat jen na dotykových počítačích, které měl tehdy jen málokdo.

Přitom dnešní Windows 10, které jsou v Česku už tržní jedničkou, nejsou ničím jiným než vylepšenými Osmičkami.


V Týdnu Živě jsme diskutovali o aktuálním Creators Update pro Windows 10:

Diskuze (111) Další článek: Kodi se chce zbavit pirátů a warezu. Pomůže mu DRM?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,