4 služby, které pomohou při předpovídání podzimního větru

K podzimu patří i pořádné větry a s nimi spojené radovánky. Pro jejich předpověď můžete použít celou řadu aplikací na webu, které poskytnou nejen údaje o rychlosti a směru větru.
Kapitoly článku

K podzimu patří větrné počasí, ale ne vždy je hned jasné, kdy, kde a jak bude foukat. Ať už se chcete vrhnout s dětmi na pouštění draků nebo se oddávat třeba landboardingu, důležitá je kvalitní předpověď, podle které se dají větrné hrátky naplánovat. Na webu najdete nepřeberné množství webů, které se starají o tuzemské i globální předpovědi, statistiky i historické údaje týkající se větru. Vybrali jsme nejzajímavější z nich.

Pro přesnou lokální předpověď jsou ideální letecká data, která jsou tvořena pro jednotlivá letiště. V surovém stavu je najdete třeba na webu ČHMÚ, pro jednodušší interpretaci jsou však určeny služby, které předpovědi zanáší do interaktivních map nebo grafů.

80085468 
Toto je meteorologický základ, ale my hledáme něco víc a specializovaného na vítr

Jednoduše se však můžete zorientovat i v aktuální synoptické mapě, kterou najdete rovněž na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Čím je vzdálenost mezi zobrazenými izobary menší, tím prudší je proudění větru. Směr lze pak snadno určit podle konkrétního tlakového útvaru - v případě, že se jedná o tlakovou níži, rotuje proti směru hodinových ručiček, u tlakové výše je tomu naopak. Opačné směry potom platí na jižní polokouli.

Námi vybrané specializované služby však nabídnou daleko zajímavější podání a důležité informace navíc. 

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,